Mijn aquarium

Biotoop:  Malawi

Algemeen:
In augustus 2012 ben ik gestart met de bouw van het aquarium. De bak met onderstel en biologisch filter heb ik laten maken door een aquariumhandel.  Het aquarium is 200x60x70. (lxbxh) De ombouw heb ik zelf gemaakt. Vanaf eind oktober 2012 draait de bak met vissen.

Vissen (per 31-3-2016):
Labidochromis caeruleus “Yelllow” 4
Cyrtocara moorii 1/3
Otopharynx lithobates “Zimbawe Rock” 1/0
Sciaenochromis fryeri 1/0
Placidochromis Electra 1/2
Protomelas species Luwana reef. 1/2
Placidochromis Milomo 1/1
Abactochromis Labrosa 1/0
Ancistrus Dolichopterus 1/1 (niet biotoop, maar praktisch)
Synodontis Polly White Zambia (Tanganyika) 5
Copadichromis Borleyi Kadango “Red Fin” 0/3

Inrichting:
Ik heb de achterwand gemaakt van een soort roofmate platen en tempex. Deze heb ik bewerkt met tegellijm vermengd met acrylverf. Alles later afgedekt met enkele lagen epoxyhars. Ondanks het feit dat ik voornamelijk vrijzwemmers wilde gaan houden heb ik toch behoorlijk wat grauwacke breukstenen in de bak gelegd. Op de bodem heb ik eerst een plaat tempex gelegd met daarop vijverfolie waar grind op is gelijmd. Daarover een flinke laag fijn filterzand zodat er naar hartelust gegraven kan worden zonder dat de bodemplaat zichtbaar wordt. Zie voor foto’s de menulink “bouw aquarium“.

Techniek:
Het aquarium wordt verlicht met LED-verlichting. Zoals vermeld staat er een biologisch filter onder het aquarium. Dit filter is 120x40x40 en heeft vier compartimenten met tussenkamers. In het eerste compartiment valt het water uit de overloop op filterwatten met daaronder een aantal lagen Red-X filtermatten. In de daarop volgende tussenkamer hangt de verwarming (300 watt). In het tweede compartiment heb ik een bewegend bed filter met (een soort) kaldness. In het derde compartiment een statisch bed van Siporax. In dezelfde kamer ligt regelmatig een zak met nitraathars. Tot slot heb ik in de laatste kamer een Philips purifier staan die een beetje ozon produceert om de redoxwaarde in orde te houden. In het laatste compartiment is tevens een overloop aanwezig die op de rioolafvoer is aangesloten. Het water wordt door een pomp weer opgepompt naar het aquarium. Op de bodem van het aquarium loopt een pijp met op vier plaatsen een aftakking met korfje voor de afzuiging van het bodemvuil. Dat gebeurt door een Eheim potfilter van 1200 L/hr die onder het aquarium naast het biologisch filter staat.

Afmetingen:
200 x 60 x 70 cm. Circa 900 liter water incl. Filters.