Over mij

Wie ben ik

Al sinds mijn tienerjaren ben ik geboeid door fotografie. Ik kocht ergens rond 1970 mijn eerste spiegelreflexcamera. Mijn budget was beperkt, en om die reden Pviel de keuze op een Zenith van Russische makelij (erg goedkoop). Maar wat toen gold geldt nog steeds:
“Niet de camera bepaalt de inhoudelijke kwaliteit van de foto, maar het oog van degene die de camera bedient”.
Wat fotografeer ik zoal? Eigenlijk alles wat ik mooi vind. Achteraf blijkt dan vaak dat mijn aandacht vooral wordt getrokken door lijnenspel en vlakken. Daarnaast vind ik landschappen en natuur ook een aantrekkelijk onderwerp, maar ook daar blijkt dat het vaak de lijnen en vlakken zijn die me aanzetten tot het maken van foto’s. Veel foto’s maak ik in mijn favoriet vakantieland Frankrijk. De sfeer van oude straatjes en gevels spreekt me erg aan. Die sfeer probeer ik in mijn foto’s met wat extra bewerking tot uitdrukking te laten komen.

Fotogroep Best

Grapje…..

In het begin van de 80er jaren heb ik via een fotocursus in mijn woonplaats Best een aantal mensen leren kennen die ook enthousiast fotografeerden in hun vrije tijd. Na de cursus voelden we de behoefte om regelmatig gezamenlijk iets te ondernemen op het gebied van onze hobby, de fotografie. We kwamen regelmatig bij elkaar thuis over de vloer om elkaars foto’s te bekijken en te beoordelen, ervaringen en technieken uit te wisselen e.d. Het idee ontstond eigenlijk vanzelf om in onze woonplaats Best een fotoclub op te richten. Midden 80er jaren is Fotogroep Best ontstaan. Enkele jaren geleden besloot ik mijn lidmaatschap op te zeggen. Dat neemt niet weg dat ik nog contacten met enkele leden van de club onderhoud, en nog met belangstelling de tentoonstellingen van Fotogroep Best bezoek. Wellicht is op een zeker moment de tijd rijp om weer lid te worden van deze club of een andere fotoclub.

Techniek

Ik ben ooit begonnen met het maken van dia’s. Iets later heb ik een eigen DoKa ingericht en ben naast dia’s ook zwart-wit foto’s gaan maken die ik zelf afdrukte. Het DoKa-werk gaf veel voldoening, omdat je zelf creativiteit kunt gebruiken bij het afdrukken van de foto. Daarbij vond ik de resultaten die met barietpapier mogelijk waren fantastisch. In de 90er jaren werd mijn belangstelling gewekt door de mogelijkheden van Digitale Fotografie. Aanvankelijk werden door mij negatieven gescand en met behulp van Adobe Photoshop bewerkt, en daarna weer afgedrukt. Wat ik in de Donkere Kamer had ontdekt kon ik digitaal verder uitbouwen. Je hebt in de Digitale DoKa nog veel meer creatieve mogelijkheden dan in de analoge DoKa. In de Digitale wereld gaan de ontwikkelingen erg snel. Ik ontdek steeds weer nieuwe technieken die de creativiteit prikkelen.
Omdat Adobe alleen nog met abonnementen werkt heb ik Adobe Lightroom vervangen door On1 Photo Raw en in plaats van Adobe Photoshop werk ik nu met Affinity Photo. Huidige Kamera is de FUJIFILM X-T2.